Вшанування учасників бойових дій на території інших держав

16.02.2017

«Афган – жорстока  і чужа країна»

Саме під такою назвою пройшов вечір- спогад у сільській бібліотеці села Хацьки. 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав (Указ Президента України від 11 лютого 2004 року №180/2004). У вересні 1945 року закінчилась найжорстокіша у світі Друга Світова війна. Після Другої Світової війни війська СРСР брали участь у 24 локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року тривала війна. Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат.  Ця жорстока війна   тривала майже 10 років і вимагала великих матеріальних і людських жертв, під час неї тисячі наших співвітчизників загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти. Нікого з нас не можуть лишити байдужими страшні цифри: кожний четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, – наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, – також наш співвітчизник.  Не оминуло страшне горе і родину наших односельчан. Не повернувся додому в рідне село Хацьки старший лейтенант Валерій Анатолійович Тищенко. Вдячні односельці назвали одну з вулиць села іменем героя.

Згадати страшну війну прийшли воїни – афганці, жителі села, учні школи.  Читали вірші, співали пісні, присвячені хлопцям – героям, ділилися наболілими проблемами сьогодення. На вечорі прозвучали авторські вірші присвячені Валерію у виконанні Валентини Гаркуші.  Поділився своєю поезією про товариша-афганця і поет Сергій Карюк. Який же вечір-спогад без гітари? Мелодією про сучасних хлопців, які захищають нас на Сході, здивував Андрій Мисан, прозвучала пісня «Не жди мене, мамо» у виконанні М.Мирошніченка, директора Будинку культури.  А учні школи, які проводили вечір, будуть розповідати майбутнім поколінням про цю жорстоку війну в нашій історії.

   

І саме вона, історія, свідчить, що пам’ять і правда є запорукою того, що історичні помилки не повторяться в майбутньому. Принаймні цього дуже хотілося б! Збереження пам’яті про війну та її трагедії для нового покоління – наш святий обов’язок перед тими, хто загинув у пеклі Афгану й навіки залишився молодим, кого сьогодні немає з нами. Ця війна загартувала ціле покоління громадян нашої держави, навчивши понад усе цінувати життя, людяність і справедливість. Мабуть, саме тому «афганці» відіграють таку вагому роль в процесах розбудови громадянського суспільства. В шанобі у цей день схилимо голови  перед пам’яттю тих, хто загинув і з вдячністю звернемось до тих, хто живе поряд з нами…

    СЛАВА ВАМ УСІМ!

Віват усім, хто повернувся з поля брані

З Єгипту, Сирії, Анголи, Сомалі,

Хто бачив смерть в крутих горах в Афгані,

І тим, хто не прийшов до рідної землі,

Кого не стріла рідна мати на порозі…

І хай торочать злії язики,

Залишитесь Ви в пам’яті народу

Синами рідної Вітчизни навіки!

гід дія
дія центрів 1 1
безбарєрність
Join Us Facebook
звернення гр
гаряча лінія

АРХІВ НОВИН