Пам’ятка грип птиці

28.01.2020

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА УКРАЇНИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ

ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В

ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Черкаське районне управління

вул. П.Тичини, 44, м. Черкаси, 18035, тел., факс 31-03-03, e-mail: vet2013@ukr.net

Пам`ятка.

 

Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області повідомляє, що станом на січень поточного року епізоотична ситуація щодо грипу птиці істотно погіршилася, про що свідчать численні спалахи у багатьох країнах Європи, а також виявлено випадок збудника на території України.

Грип птиці представляє собою гостре вірусне захворювання, яке характеризується ураженням органів травної і дихальної систем та високою смертністю. Існує можливість переадаптації штамів вірусу грипу людини до птиці та інших видів тварин і навпаки. За природного інфікування вірус грипу можна виділити від усієї домашньої та деяких видів дикої птиці, які є резервуаром збудника в природі. Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму перш за все через слизові оболонки клоаки та кон’юнктиви. Існує також аліментарний шлях передачі збудника. Таким чином, джерелом інфекції є хвора птиця, а сам вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду та підстилку. Найбільш небезпечним джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство протягом не менше двох місяців. Одним із факторів розповсюдження хвороби може бути перевезення хворої або підозрілої птиці, особливо іще до появи перших симптомів захворювання. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої або інфікованої птиці. Певну роль у поширенні грипу здатні відігравати і дикі птахи, переносячи збудника на великі відстані.

Клінічні ознаки

Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг.  Інкубаційний період хвороби триває від 20 годин до кількох діб, далі температура тіла птиця підвищується до 43–44°С, вона стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80–100% птиці гине. Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено. Вся птиця у вогнищі інфекції, а також у загрозливій зоні підлягає знищенню.

Профілактичн заходи:

 

Власникам птиці, з метою запобігання занесення та розповсюдження вірусу хвороби, необхідно дотримуватись наступних заходів профілактики:

  • купівлю птиці здійснювати в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці і надавати доступ для проведення клінічного огляду та необхідних профілактичних щеплень та обробок;
  • утримувати різні види птиці окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, в тому числі синантропною (голуб, горобець, сорока, ворона тощо);
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання птиці;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень для утримання птиці та прилеглої території, послід та підстилку обеззаражувати біотермічним методом;
  • дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.

 

При перших ознаках захворювання чи загибелі птиці необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужбу вул. Павла Тичини, 44, м. Черкаси, тел. 31-03-03!

 

 

 

Начальник відділу                                                                    Павло СЕМУШИН

гід дія
дія центрів 1 1
Join Us Facebook
звернення гр
гаряча лінія

АРХІВ НОВИН